Ostropest plamisty

Ostropest plamisty to roślina znana już w starożytności. Popularny oset ma bowiem wiele właściwości leczniczych. Głównym składnikiem czynnym jest sylimarna, znajduje się głównie w nasionach oraz suchej owocni rośliny. Sylimaryna to flawonoid, który jest dostępny w każdym leku oraz suplemencie diety przeznaczonym dla wspomagania pracy wątroby.

Właściwości ostropestu:
– Wspomaga pracę wątroby,
– wspomaga organizm z usuwaniu nagromadzonych toksyn,
– działa osłonowo na wątrobę w trakcie leczenia farmakologicznego,
– usuwa skutki działania wolnych rodników na komórki ciała ludzkiego,
– obniża poziom cukru we krwi,
– obniża poziom cholesterolu we krwi.
Wykorzystywany jest również podczas leczenia chorób wątroby jakimi są: choroba alkoholowa, wirusowe zapalenie wątroby tupu A, B i C, martwica wątroby, zatrucie grzybami oraz stłuszczenie wątroby.

Działanie ostropestu skupia się głównie na wątrobie, jednak podczas stosowanie obserwuje się złagodzenie takich objawów jak łuszczyca skóry oraz kamica nerkowa,

Stosowanie
Produktów na bazie ostropestu jak i jego form jest wiele. Najlepiej jednak sprawdzają się ziarna, które można po uprzednim zmieleniu dodawać do każdego dania. Ostropest nie ma smaku, więc nie zmieni smaku potrawy. Należy stosować od 1 do 2 łyżeczek zmielonych ziaren dziennie.

Skutki uboczne
Oset pomimo swojego szerokiego spektrum dobroczynnych działań posiada również skutki uboczne jakimi mogą być:
– Ból głowy,
– swędzenie skóry,
– biegunka,
– niestrawność,
– bóle stawów,
– obniża skuteczność doustnych środków antykoncepcyjnych.